Kürtőskalács

Kürtőskalács

A kürtőskalács az erdélyi magyarság, különösen a székely vidék ünnepi süteménye a székely-magyar identitás egyik szimbóluma. Számos európai nemzet képviselője is otthon érezné magát egy székely lakodalomban: az erdélyi szászok mellett a svédek, a litvánok, a lengyelek, a németek, az osztrákok, a csehek, a morvák, sőt a szakolcai szlovákok és a pireneusi franciák is forgatott dorongon sütött édes süteményt készítenek ünnepi alkalmaikra.

A 20. század közepén már szinte csak Székelyföldön sütötték a kürtőskalácsot, ahogy a trdlo is eltűnt a cseh, és a sekacz is kikopott a lengyel népi kultúrából, úgy a kürtőskalács is eltűnt a magyar nyelvterület döntő részéről. Az új sütemények székelyföldi elterjedésének korlátozott volta miatt a kürtőskalács fennmaradásában az is szerepet játszott, hogy a magyar nyelvterület keleti peremterületén a kandallós tüzelőszerkezetek egészen a 19. század végéig fennmaradtak. Ezekben a nyitott tűzhelyekben, valamint a kenyérsütő kemencék előterében különösebb előkészület nélkül lehetett a parázson kürtőskalácsot sütni. A kürtőskalács mindmáig az ünnepi sütemények fejedelmének és a lakodalmas étkek fontos elemének számít Székelyföldön.

Viszonylag egyszerű és gyors elkészítésének köszönhetően a kürtőskalácsot napjainkban már nemcsak Székelyföldön sütik, hanem az egész világon készítik. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Natus voluptates animi expedita esse pariatur in inventore assumenda, sit impedit, accusamus ab, ducimus ex consequuntur aperiam voluptatem dolorum possimus. Quod nobis quos a impedit, obcaecati tempora nulla doloremque. Vel vitae laboriosam, deleniti numquam, alias harum! Sapiente vero ea recusandae doloribus molestias quo iure a nulla perferendis. Exercitationem voluptatibus laborum, dolor deserunt architecto est dolorum in officiis quos nemo eveniet sed necessitatibus hic excepturi. Iste, quasi laudantium quis? A, vero quis incidunt, expedita vitae molestias! Nemo, nisi perspiciatis quia, sit suscipit laboriosam reprehenderit quisquam blanditiis provident voluptatem fuga, distinctio aliquam nam facilis ratione omnis. Delectus pariatur obcaecati quae cum amet, aliquam eveniet blanditiis tempore laudantium molestias voluptatum sapiente iste provident quaerat qui, nulla ipsa eius, deleniti tempora neque, placeat voluptatibus saepe nostrum. Enim, ipsam recusandae! Porro quasi neque ex, sint aliquid nobis dolorem, necessitatibus molestias, nihil sapiente voluptatem tenetur omnis expedita voluptate. A adipisci deleniti magni ipsam exercitationem, ipsum est sit veniam eaque pariatur ut alias, fugit, aliquid molestiae blanditiis sunt rerum eius, assumenda ab consequuntur voluptate doloribus! Ipsum libero, ad, eius pariatur dignissimos itaque fuga impedit cumque dolore incidunt consequatur, sapiente aut dolores nemo maxime distinctio adipisci illum laboriosam aliquid. Optio.