Mikóújfalusi Rakott Ág

Mikóújfalusi Rakott Ág

Az évszádos múltra visszatekintő desszertet, eleink esküvői ajándéknak találták ki, a bőség, boldogság szimbólumaként. Ajándékozható volt menyasszonynak, vőlegénynek, sőt a násznagyoknak is. Az 1960–70-es években volt olyan esküvő is, amelyen tucatnyi rakottág adományozódott. Az 1990-es évektől hanyatlásnak indult a készítése, 2000 után pedig a megszűnés veszélye fenyegette. Mikóújfalu Község, Nyáguly Vilmos polgármester javaslatára, 2009. április 30-án az Országos Márka és Találmány Hivatalnál a 018611 számú bizonyítvánnyal „levédette” mint mikóújfalusi eredeti termék. Ezt követően reneszánszát éli a rakottág, hiszen nincs a településen olyan esküvő, melyen legkevesebb egy ne lenne.

Általában ezt az ajándékot az egyházi esküvő után adják át egy puszi kíséretében a templom kapujánál, majd a díszasztalhoz szállítják és desszertként fogyasszák.

A levédés követően annyira felértékelődött, hogy városnapokra és más rendezvényekre is érkezik felkérés az elkészítésére.

Ez egy karika alakú, nem kelt tésztából készült, olajban kisütött, porcukorba forgatott tésztafélével megrakott ág, mely a szeretetet, a gazdagságot és a család összetartozását jelképezi.