Csomád-Bálványos természetvédelmi terület

Csomád-Bálványos természetvédelmi terület

A Csomád-Bálványos természetvédelmi terület Kovászna megye és egyben Románia egyik leggazdagabb és legváltozatosabb természetvédelmi területe, amely úgy földtani, mint biológiai szempontból elbűvöli az odalátogatót. A területen fellelhető számos barlang, mofetta, forrás, népi fürdő, a csodálatos táj, Bálványos vára és a gazdag élővilág teszi egyedivé ezt a területet.

A Csomád-Bálványos természetvédelmi terület (ROSCI0037) különleges természet-megőrzésű terület (SCI), a Natura 2000 összefüggő európai ökológiai hálózat része, amely hálózat a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

A Csomád-Bálványos természetvédelmi terület 5993,34 ha kiterjedésű, mely közigazgatásilag Sepsibükszád és Torja községek területén fekszik. Északon a Szent Anna tó-Mohos Tőzegláp természetvédelmi területtel határos, nyugaton 1805,32 ha-on átfedést képez a Bodoki-havasok – Barót Különleges Madárvédelmi Területtel.