A Kovászna Megyei Értéktár

A Kovászna Megyei Művelődési Központ több éve módszeresen térképezi fel a megye értékeit és ezen információkat különböző kiadványokban, projektekben vagy rendezvényeken keresztül hasznosítja, népszerűsíti. A Kúriák földje, Háromszék című könyv ma már három nyelven, a negyedik kiadásnál tartva mutatja be a megye épített örökségének sajátos részét, A Nagyjaink kötet pedig a szellemtörténet jeles személyiségeinek érdemeinek, munkásságának állít emléket. A népi mesterekről, mesterségekről egy Izland, Lichtenstein és Norvégia által támogatott felmérés eredményeképpen jött létre egy digitális adatbázis, értéktérkép és marketing-stratégia, és a felsorolást szakterületenként folytathatnánk.

Ez a tevékenység találkozott igen szerencsésen a 2012 áprilisában a Magyar Országgyűlés által elfogadott hungarikum törvénnyel, amely külhoni értéktárak megalakulását is támogatja.
Ennek köszönhetően Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ egy Zala testvérmegyével közös pályázat útján 2016 májusában létrehozta a Kovászna megyei értéktárat és megyei értéktár bizottságot. Ennek feladata szervezni a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, dönteni a megyei értéktárba felterjesztett értékekről és ajánlásokat küldeni a Székelyföldi, illetve az Erdélyi Értéktáraknak, valamint javaslatokat tenni a kiemelt megyei értékek népszerűsítése, támogatása és éltetése érdekében.

A Kovászna Megyei Értéktár kompatibilis a magyar értéktár rendszerrel és értékpiramissal, amelyet a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény szabályoz. Ezen keresztül bármely Kovászna megyei értéknek is megvan az esélye arra, hogy nemzeti értékké vagy akár hungaricummá váljon.